Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.02.2008 16:27 - Самоубийството - избор за слаби или за силни хора?
Автор: smile4tonight Категория: Други   
Прочетен: 29455 Коментари: 60 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Напоследък всичко говорят или пишат за смъртта... Някои блогове тук отново ме накраха да се замисля за нея.. maev и maymi се занимаха с евтаназията, което неусетно ме наведе и на въпроса дали аз като нейна поддръжничка не съм потенциална самоубийца? Нали само Господ има право да бъде съдник и да определя на кой колко и как? А що за хора са самоубйците? Силни или слаби?
Майка ми веднага би казала - слаби!!!!!! Според нея само един слаб човек е готов да се предаде. Отчаян, невиждащ смисъл в живота и ..край. Самоубийците не са само слаби, те са егоисти. Не мислят за друг освен за себе си и собственото си спасение. А реално погледнато животът на всеки един от нас е част от нечий друг,чужд живот. Ако някой скочи от 20тия етаж с намерение да каже arivdeo  на проблемите... Забравя за тези, които остават след него - близките. Защото обществото не прощава. И често търси вината и в тях. Не стига, че близките остават да тъжат, да страдат и да се питат защо някой е избрал смъртта пред всекидневната битка с живота, те трябва да търпят и ... хорското мнение, обвинение, съжаление. И може би понякога се питат дали самите те не са виновни и къде точно са съгрешили. Да приемем, че самоубиецът го е направил, смятайки, че по този начин ще облекчи живота на семейството си. Ако мой близък го направи... Няма да го простя, нито на него, нито на себе си. На него- защото си е тръгнал без да се сбогува, без да ме попита; на себе си - защото не съм разбрала какво е запланувал и защото не съм го предотвратила, а ако се чувствам виновна...
Преди време една жена от моя град се самоуби. Аз лично не зная защо го направи - родом съм от малък град, където винаги има клюки и версии за всичко, но този път... Не знам нищо. И въобще не я разбирам. Млада, симпатична, със своето място в града,службата, уважавана.. И бум-няма я вече. Остави две деца сираци - баща им бе умрял доста преди това. Казват, че въпреки времето не могла да го преживее. Добре, а децата? Нима чрез смъртта си не ги обрича, не постъпва ли егоистично да ги лиши от толкова много неща? Да не е до тях в най-важните моменти от живота им, да не им дава подкрепа?
От друга страна си мисля, че в една малко по-изкривена представа самоубийците са силни. Смея да твърдя, че на всеки човек му е минавала мисълта за самоубийство. Но колко от нас са се осмелили да прибягнат до тази крайна стъпка? Казват, че неуспял самоубиец няма. Ако наистина си решил да умираш, ще го направиш. Ако ще се тровиш с хапчета няма да си губиш времето с 10-15 хапчета и да предизвикаш само припадък или стомашно разстройство. Ще изгълташ 10 опаковки ако трябва, но няма да звъниш на приятел да му кажеш - умирам, ела бързо и след 30 мин да летиш с линейката към болницата. Ако ще скачаш от блок, ще гледаш да е висок. Идеята е , че няма само да приказваш, за да предизвикаш внимание и съчувствие, а ще действаш. Не всеки е достатъчно смел да посегне на себе си. Мислим си, че можем, приказваме, че ще го направим... Но нещо спира 95% от кандидат-смаоубииците. При част от тях това е осъзнаването, че така проблемите не се решават, но основен мотив е страхът. Страх дали ще боли, какво ще стане с мен, какво ще стане с близките... Страх за теб самия и недостатъчно сила да вземеш такова съдбоносно решение и вследствие да носиш последиците. За едно самоубийство трябва.. Лудост, смелост и твърдост. Когато четох боиграфията на Яворов, написана от М.Кремен бях поразена... как човекът се е подсигурил, че ще умре! Глътва си отровата и куршум - имал е човека опит и е искал да има резултат и после 2 метра под земята. Но да знаеш, че ще умреш... Малко си е страшничко...
И все пак май самоубийците са слаби! Всеки си има проблеми, но повечето от нас се борят... Ако всеки от нас избере да сложи край на живота си при някаква трудност...Какво ще стане? Или по-скоро кой ще остане?  Смъртта е бягство.  Бягството от своя страна е страх.
А все пак си мисля, че като съм съгласна при нужда да получа право на евтаназия.. Не мисля, че това е готовност за самоубийство. Ако не друго съм имала силата да дам разрешение да умра, но САМО АКО НЯМА ДРУГ ИЗХОД. И се надявам да съм дала и получила прошка от всичко, на които държа преди да... Преди да си отида от този свят.



Гласувай:
1



1. viovioi - Съществува мнение, че е генетично наследено.
10.02.2008 17:25
Не силни или слаби, просто предразположени. Има и медицински термин, ако някой го знае да ме подсети.Чела съм една статия, че в един руски род от 11 поколения все някой слага край на живота си. Това е моето мнение.Друго каквито и тези да излагаме все ще стигаме до противоречия.Дори и склонноста човек да убива, пак е генно обусловена. Всичко май ни е кодирано и предопределено.Нищо няма случайно, или вероятността да направим пълен обрат и да променим съдбата си такава кавато ни е предначертана е нищожна.
цитирай
2. behindthewrath - az ne vqrvam v gospod i vse pak i sm...
10.02.2008 17:53
az ne vqrvam v gospod i vse pak i smaoubiistvoto move da se prieme kato engovo sudnichestvo ako reshish.
Za men vsichko e vupros prosto na lichen izbor.I naistina i za men to e za slabi hora.Za strahlivci.Tezi koito se zatavrqt v sobstvenata si cherupka,durjat sveta dalech ot sebe si i ne mu pozvolqvat da im pomogne zashtoto gi e strah.Moje da ne go rpiznavat no tezi hora prosto gi e strah ot nepoznatoto,ot tova da ne bydat naraneni i izbirat putq na straha,jivot v sumnenie.Ponqkoga pri nqkoi tva sumnenie i strah stigat nevijdani razmeri i gi podtikvat kum samoubiistvo.Te si ostavat slabi,skrivat istinata za vsichko to svichki i ot semeistvotot si i ot koito i da e.Moje da nqmat semeistvo za koeto da mislqt i da nqmat priqteli.No lipsata na priqteli si e po tqhna vina,nqmat gi zashtoto sa izbrali putq na straha.A straha e slabost,izmislena i sushtetsvuvashta za da bude preodolqna.
цитирай
3. анонимен - Не съм съгласен с behindthewrath
10.02.2008 18:34
За мен поне се изисква много смелост за да направиш нещо такова. Не мисля че някой би си причинил такова нещо ако няма добра причина и не се чувства наистина в безизходица. Също така не мисля че опира до страха от непознатото - напротив, според мен е точно обратното - то е страх от неизбежната гадост която те залива от всякъде, независимо какво правиш и колко се опитваш да промениш нещата около себе си. Има неща с които никой не може да помогне, както примера с жената загубила мъжа си по-горе - изобщо не е въпроса в затварянето в себе си, ако ще и хиляди близки хора да се опитват да помагат, те пак не могат да запълнят тази празнина която остава. Ключовата дума в случая е 'надежда' - за по-добър и по-смислен живот - загуби ли се надеждата се губи и желанието за всичко включително и да живееш.
цитирай
4. viovioi - анонимен, не усещаш ли че е банално..
10.02.2008 18:44
А как се чувстват клошарите, всички скитници и бездомни хора? Инвалидите, болните,бедните,гладните...но продължават да живеят. Избират живота, какъв то и да е....А тези с разбитите сърца, изоставени любовници и разни семейни истории са бели кахъри..
цитирай
5. анонимен - Не, не мисля че е банално
10.02.2008 18:57
Накрая на деня всеки САМ прави своя избор. Както казах - има ли надежда всичко е възможно. Мисля специално че тежко болните и инвалидите са много частен случай, най-малкото никой от нас не може да се постави наистина на тяхно място за да е сигурен дали всъщност не искат всичко да свърши по-бързо. Другото което е - не мисля че клошарите и скитниците са база за сравнение - те в една доста голяма част от случаите сами си избират този начин на живот. Бедните....ха...не ме карай да се смея - парите се правят, печелят се и се губят,те са нещо преходно само трябва желание и съвсем малко мозък. Има и по-важни неща от парите - няма значение колко пари имаш когато се прибереш в празната къща на края на деня и няма с кой да си кажеш 2 приказки. Anyway...на края на деня всеки прави своя избор


C0ldblooded
цитирай
6. maev - защо да го правиш?
10.02.2008 18:58
винаги можеш да го направиш.
Това е нещо много крайно. Но не си позволявам да казвам че е глупаво или умно.
Уважавам собствения избор, решителността. Самоубийството иска смелост.

Не уважавам демонстрантите! Онези, които искат чрез ОПИТ за самоубийство да извлекат полза или да обърнат нечие внимание.(освен, ако не са деца - тогава имат нужда от помощ)

Уважение според мен заслужават и камикадзетата, ако го правят от идеализъм, за някаква справедлива кауза. Макар че самоубивайки се убиват хора. Но понякога няма начин да се противопоставиш на една мощна военна машина.

Не мога да уважавам хора, които вербуват младежи за камикадзета, упояват ги манипулират ги... завързват ги... И такива, които се поддават на вербуване, за пари...





цитирай
7. smile4tonight - *
10.02.2008 19:50
viovioi, това за генетизма, някак си не съм напълно убедеба.. Нали за формирането на характера на индивида влияние оказват не само гените, а възпитанието и средата, в която живее. Ако чисто хипотетично на хората в рода ми им е навик да се самоубиват... Може би това може да послужи за извинение и аз да се самоубия? За мен няма да е толкова странно, а нещо напълно обичайно - те не са виждали изход, аз не вижда, защо тогава да се мъча?
Анонимен #3 и #5 (предполагам си един и същи човек), всеки си мисли, че има причина да сложи край на живота си. Самовнушението е страшно нещо. В случая, който сметна за довод - че жената е загубила любимия си... Ако толкова го е обичала би се погрижила за децата, това, което и е останало от него. Надали като ги вижда чак толкова и напомнят за него.А и както казах никой не знае(поне от тези,които познавам)защо го е направила. Аз само гадая.
цитирай
8. анонимен - zaw12929 Постинг-справедлив и точен в ощенките
10.02.2008 19:55
Не мислят за друг освен за себе си и собственото си спасение. А реално погледнато животът на всеки един от нас е част от нечий друг,чужд живот. Самоубийците не са само слаби, те са егоисти. Не мислят за друг освен за себе си и собственото си спасение. А реално погледнато животът на всеки един от нас е част от нечий друг,чужд живот.
Да се самоубиеш,ако има реалната опасност да се гаврят с тялото ти да те измъчват и убият талибано подобни фанатици, също не е оправдано
Само убийството е грях пред Бога, незачитане близките Престъпление към себе си. Непреодолим негативизъм! Нашето общество негативизмът е стратегия жа максимална пазарна реализация на медиите, за сметка на значителен брой самоубийства.
Животът си е на всеки, но някой трябва да е направил така, че самоубиецът се е отвратил от живота. Всеки човек е ценен и нужен на човечеството!
Ващият материиал може да накара 90% от смоубийците да се откажат. Това е супер!!!!!!!!!!
цитирай
9. smile4tonight - maev,
10.02.2008 19:56
точно и аз затова се въздържах да коментирам дали е умно или глупаво.Всеки си има право на избор, но не всеки е готов да носи последствията за това.
За камикадзетата съм съгласна-понякога целта оправдава средствата.Вяра и самовнушение, днес май често използвам тези думи :)))) Но ми е жал за невинните.Едно камикадзе в Белия дом или в Пентагона някак си ми се струеа по-приемливо да кажем, в сравнение с взрив в метрото,кулите близнаци или някое посолство..Говоря хипотетично, защото приемам, че там се взимат решения, които предизвикват възмущение...
За тези които вербуват...Използват слабата психика и идеалите на хората. Имат дарбата да са добри психолози, което е в техен плюс, но прави прегрешенията им още по-сериозни и... нехуманни.
цитирай
10. smile4tonight - :)
10.02.2008 20:08
Анонимен #8, благодаря за комплимента, но ако проблемът със самоубийствата се решаваше с едно текстче по въпроса... Нямаше да има толкова изписана лиература по тази тема... Колкото и да се поласках, зная, че има дота неща, които да се "пипнат" в постинга..
А всеки сам решава за себе си какво да прави с живота и здравето си. Ако поне един човек се откаже от смъртта след като прочете каквото ида е от този постинг,блог или дори от целия сайт...Това си е един вид победа на човешкото право на живот над слабата воля :)
цитирай
11. анонимен - ...
10.02.2008 21:01
Аз също смятам, че слабите хора се самоубиват. Ако бяха толкова смели, решителни, твърди, защо не са насочили силите си към справяне с проблемите, вместо да бягат? На самоубийството не трябва да се гледа с... възхищение, едва ли не.

Специално Яворов се е "подсигурил", защото при първия си опит да се самоубие не е успял, а след това е трябвало да живее година (или там някъде, не си спомням точно) в изключителен срам, преди да с реши да повтори опита.
цитирай
12. c0ldblooded - Интересни мнения...
10.02.2008 21:15
Все пак това че казах че се иска смелост, не значи че се възхищавам на хората които го правят.
цитирай
13. анонимен - От страната на самоубииците
10.02.2008 21:55
ви пиша тък масово се самоубиват по 1300 души годишно.Много институти изследват това явление.За жалост причините са често комплексни и сочат за слаба воля.наследствена обремененост с психо болести ,податливост и всички придобити стресове на обществото.Скоро ще ви напиша постинг по темата.колкото и да ме отричате.Поздрави!
цитирай
14. mitternacht - ..
10.02.2008 23:01
Честно казано, не прочетох всички коментари (май ми се спи), но... според мен то е за много силни хора.Един слаб не би го направил.Въобще, това е изключително обширна тема.Както има и различни типове самоубийство.
Една от най-великите нации-японската, го е правила в името на честта... на императора...

Въпреки, че аз ако някога тръгна да се самоубивам, преди това ще вгорча живота на причината за моето подобно действие.
С други думи... не е баш този начина... може и по забавно...
примерно...
ако тъй и тъй реша да си отивам... що не се напия, пречукам някой на който имам зъб... абеее.. да си поживея живота!
цитирай
15. анонимен - @ c0ldblooded
10.02.2008 23:11
Аз не казвам, че непременно това значи, но ако се замислиш, смелостта е качество, на което обикновено се гледа с възхищение. Хората, които го притежават са достойни и се посочват като пример за подражание. Рицарите и принцовете от приказките са смели, примерно. Смелостта е в това да посрещнеш проблемите си, страховете си и да ги победиш, а не да се измъкнеш под носа им. Поправи ме, ако греша.
цитирай
16. анонимен - ....
10.02.2008 23:13
За много неща си права. За много. Много верни неща се казват и в коментарите след текста ти и с доста твърдения аз самата съм съгласна. Но за съжаление всички леко игнорирате нещо и то е психиката.
Преди по-малко от месец мой познат скочи от осмия етаж на блока, в който живееше. Оживя, слава Богу, не знам как, но оживя. С два счупени крака, две счупени ръце, потрошена челюст, зъби в белите дробове и какво ли още не, но оживя. Бях шокирана, когато научих, още повече, че не съм в България и не съм имала никакъв контакт с него от 6 месеца и повече. Знам, че винаги е имал проблеми, знам, че винаги му е било трудно, но не очаквах, че ще стигне до там. Никога не съм си го представяла. Но в същото време знам, че психиката му беше слаба. Че лесно се поддаваше на чужди влияния, че лесно се прехвърляше от едно състояние в друго. В един момент се смееше, а в следващия го избиваше на агресия примерно. И съм убедена, че го е направил, защото психически не е издържал в този момент. Както и от доста време насам не беше добре всъщност, но за съжаление едва сега го осъзнавам и си давам сметка за това. И, може би ще прозвучи грубо, но просто е откачил в онзи миг. А в такова състояние не отговаряш за действията си, защото губиш представа за реалността и правиш неща, които дори не разбираш защо ги правиш, а понякога дори не помниш, че си ги извършил. Просто ти прищраква.
Не знам какво ще стане с него. Знам, че е излязал от комата, в която беше, и че влиза в съзнание и искрено се надявам, че ще се оправи. Ще отнеме много време, но се надявам да се оправи. Само, че не знам как точно - дали физически или психически. По-важна е психическата промяна, защото ако мозъкът му остане в същото състояние, не виждам причина да не повтори всичко. Надявам се наистина в България да има достатъчно добри психиатри, които да помагат на такива хора, защото за много от тях проблемът е точно там - в съзнанието им.
Поздрави
цитирай
17. анонимен - ako ti se ska4a-ska4a6. . ne e nujno ...
11.02.2008 00:23
ako ti se ska4a-ska4a6..ne e nujno da go misli6. i gleda6 da e ot visoko,zada ne vadqt sybi ot drobowete ti ili pyk da okucee6,4e posle nqma da moje6 da sko4i6 s invalidnata koli4ka
цитирай
18. venercheto - евала за темата! смеслост е нужна да ...
11.02.2008 01:55
евала за темата! смеслост е нужна да се поставя такъв вечен въпрос- точно както е нужна смелост, за да се самоубиеш...но и това, че е много крайно решение, също си го мисля. всъщност- знаем ли наистина дали е решение на нещо?
такъв краен нагативизъм е това, от което всички трябва да се пазим. дори да не стигнем до самоубийство, негативизма ни отравя живота бавно и постепенно. докато не остане нищо от него, за което си струва да се живее.
цитирай
19. victoriavselena - Има книга с много отговори
11.02.2008 08:24
Тибетска книга за живота и смъртта
Може да се намери в сайта на Спиралата
http://www.spiralata.net/s.php?SearchType=2&find=%D2%E8%E1%E5%F2%F1%EA%E0+%EA%ED%E8%E3%E0+%E7%E0+%E6%E8%E2%EE%F2%E0+%E8+%F1%EC%FA%F0%F2%F2%E0
цитирай
20. smile4tonight - ...
11.02.2008 10:16
cinnamontree, права си, Яворов доста е изтърпял между неуспешния и успешния опит.. Даже си мисля, че може би разбирам какво се е въртя;о в главата му, но все пак с това не смятам, че е постигнал нещо. Останал си е неразбран за дълго време.
Анонимен#16, психиката е ключ за много неща, действия и бездействия. Има хора, които се влиаят от другите прекалено много, понякога има и "подказани" самоубийства (не става въпрос,само за вдъхновителите на камикадзетата). Има и хора, които нямат способността да разсъждават трезво, такива с лабилна психика или психични отклонения. Но като започнах топика реших да се абстрахирам от тях - преклаено всеобхавтно щеше да стане и малко разводнено може би :)
цитирай
21. smile4tonight - не се бях сетила за сепукото,
11.02.2008 10:21
mitternacht,мерси за подсказката :)) Въпрос на чест и на обиачаи в случая...
А за това, че ако реша, че няма да се живее повече наистина ще вгорчавам живота на "гадовете"....хахаха, що трябваше да се издаваме, сега народа няма да спи нощем ;) Подкрепям те във връщането с лихвите преди смъртта, не че съм се засилила сега де... Ако пък не успея приживе, ще се върна като призрак на отмъщението, за да намеря успокоение и отплата..
vener4e, радвам се, че одобряваш идеята.. Негативизма и загубата на надежда... Много спомагат за крайни решения, които за някого може да изглеждат глупави и даже не-решения, но този, който ги взема смяа друго..
Може би просто трябва да бъдем...по-мили един с друг и взаимно да си вдъхваме надежда.
цитирай
22. strianakiev - Може би отговора на въпроса е лесен..
11.02.2008 12:58
В света, който сме обречени да живеем ежедневно се убеждаваме, че ние следваме чужда воля. Нашето поведение и така наречени "избори" са пълна илюзия..Дори ние българите си имаме закачка..."Да имам втория акъл на българина"...Излиза, че всеки от нас всеки момент е с различен акъл и още по точно всеки момент сме различни и преценката ни за себе си е плод на много фактори за които ние почти нищо не знаем. Има случаи, когато страхливци извършват "геройски постъпки" а герои се държат, като най-големи страхливци..не би могло при тази ситуация ние да намери отговор на въпроса, кой е герой и кой е страхлив...А страха от смъртта е съвсем нормален защото ние не знаем, какво ни очаква след смъртта..от друга страна ако знаем, какво ни очаква и сме сигурни в това, тогава става безсмислен живота ни и ставаме безполезни за хората с които сме обвързани...независимо от това дали осъзнаваме или не този факт.
цитирай
23. анонимен - Самоубийството изисква смелост? ...
11.02.2008 13:06
Самоубийството изисква смелост? Лесно е да умреш, да живееш въпреки трудностите и нещата, които биха те накарали да помислиш за самоубийство, това е смелост
цитирай
24. roniabg - съществува един друг аспект
11.02.2008 16:08
на акта на самоубийството: ако си загубил близък човек по този начин, всякакви други терзания стават абсолютно ирелевантни, остава само въпросът "можех ли да го предотвратя?"

защото най-вероятно човекът е давал някакви знаци, а ти си останал сляп и глух за неговия зов за помощ. това чувства на вина тежи с такава сила, че въобще не можеш да поставяш въпроса за проявата на слабост.

призовавам ви за малко повече съобразяване с хората, които са се сблъскали с това по гадния начин. защото - без да оправдавам самоубийството - считам, че зад него се крие отказът на уж силни и уж наблюдатателни хора да приемат реалността, че всички се нуждаем от интензивна помощ понякога.
цитирай
25. maymi - Хм....самоубийството – нито сила, нито слабост...
11.02.2008 17:11

Изключвам религиозните или културни подбуди, като харакирита, камикадзета и сектантски масовки...

Всичко останало, като причина, е болестно състояние... Физическо или психическо – но болестно.
Животните и човека имат инсктинт за самосъхранение. Това е нормалното състояние.... Липсата на такъв инстинкт или наличието на други обременености на психиката (като отчаяния, депресии), вече е заболяване.

Така че, пак – нито сила, нито слабост на характера.....просто заболяване.

И ако ще се самоубиваш, поне трябва да бъде със стил и аристократично....... Не случайно японките при сепуко са си връзвали глезените – гледката после, нали се сещате.... Аристократично самоубийство се води – топла вана и прерязване на вените... :)))) Черен хумор, ама наистина много замрачнихме блога с всички тези теми за смърт...

За да ми е чиста съвестта след шегуването, няколко убедителни аргумента срещу самоубийството, ако на някой му е щуквала тази мисъл:

- не е модерно и е липса на всякакъв стил ( днес са актуални справящите се със всичко непукисти)
- този/тези, заради които би се самоубил, за да ги накажеш, да ги накараш да страдат.....ще страдат един месец – а ти ще си умрял цял живот
- колкото и готин да си бил, всички ще те помнят като неудачник
- ще изкефиш враговете си
- кофти пример за децата – самоубийството става една фамилна обремененост с елемент на повторение
- зарежи го Сократ, той не е имал богове – ти си християнин
- ами ако утрето е готино и се прецакаш....като си на дъното, надолу няма на къде да се копае....
цитирай
26. strianakiev - Май стигам до странния извод...
11.02.2008 17:36
...че да си човек е болестно състояние...само човека се самоубива...няма такъв феномен при животните..Там всичко е точно следват се стриктно законите на природата...не малка част от изправено ходещите и говорещи биологични индивиди също следват природните закони и се смятат за нормални..от тяхната общност..и следва въпроса, какво е това човек?
Човек ли е този който живее само за себе си и не се интересува от това, как живеят другите? Нима другите не съществуват? Или Твореца ги е създал само за да облужват МЕН. Нима съществува само моето АЗ. Нима лозунга, на който се радваме и следваме днес : “Я не сакам на мене да ми е добре..Я сакам на Вите да му е зле…” има право да ни налага със силата на закон да го следваме? Нима можем да живеем сами без другите? Ако животните могат, то ние вече не можем. Да има групи от хора, които се самозадоволяват с храна и жилища и са щастливи, но на животинско ниво, дали това е възможно за днешния урбанизиран човек, който не може дори да си приготви сам храна, камо ли да си построи жилище? Ние сме обречени да живеем заедно с всичките последствия от този факт. Да сменим лозунга, той вече ни убива. “ Я сакам на Вуте да му е добре, и он ще засака и на мене да ми е добре”. Ако не стане това и двамата с Вуте нема да сме на белио свет.
цитирай
27. maymi - strianakiev
11.02.2008 17:56
Боя се, че си прав.... Да си чул животните да си играят на Руска рулетка?!? :))))
цитирай
28. thomas - ...
11.02.2008 18:39
@smile4tonight
"Ако всеки от нас избере да сложи край на живота си при някаква трудност...Какво ще стане? Или по-скоро кой ще остане?"
При 6.5 милиарда може да не се притесняваме толкова кой ще остане - по-скоро проблемът ни днес е как по някакъв хуманен начин да си ограничим популацията, докато не ни я е ограничила природата, която съсипахме.

@strianakiev
Разбира се, че има такъв феномен и при животните. Сети се за китовете например, при които това се случва непрекъснато, сети се за поведението на някои птици при буря, има и доста други примери в животинския свят.
цитирай
29. kolibri - не знам защо
11.02.2008 21:06
пиша този коментар, но явно много са станали специалисти по самоубиствата, по смисъла на живота, и въобще... какво ако на някой просто не му се живее, какво ако найстина не вижда смисъл? кой е тоя дето ще даде истинско определение на смисъла? Някой ще намерят смисъл във всичко и за всичко (и аз си мисля че съм такъв), но какво ако наистина няма нищо такова....? Защо си мислим че знаем всичко и сме единствените които могат да определят смисъла и щастието на всичко около себе си. Нима когато се решаваме на самоубиствени мисии, в името на всеогряващото щастие, едениците не се героизират, но когато просто всички останали пак ти пречат, поради което се и правят такива мисии,вече си различен, и защо тогавати си виновен...
в крайна сметка смърта си е смърт, и ако има от някого от който да зависи, не мислите ли че едва този някой сме ние самите????!!!!
цитирай
30. strianakiev - Привет уважаеми thomas...
11.02.2008 21:31
Наистина в публичното пространство се разпространява твърдението, че китовете и някои птици дори се сочат и други животни, които напускат стадото и последните си часове преди смъртта са сами.
Ако обаче направим анализ на действията на животните и животните на които им предстои да станат хора има принципна разлика.
Разликата е само в намерението. По какво си приличат? По желанията. Животните желаят да оцелеят на животинско ниво. Да съхранят индивидуалността си на всяка цена и при тях не може да съществува желанието да играят на руска рулетка.. те могат само да следват природните си инстинкти..които детерминират тяхното поведение...
Биологичните индивиди, които ходят изправени и говорят имат нещо което се нарича съпричастност към другия, усещането за другия, като част от мен самия...и това им създава проблемите.
Това ново “качество” или “дефект” (зависи от коя гледна точка се оценява) ..поражда завистта, лакомията, алчността, хуманноста, толерантноста, грижата за другия и всички “добри” или “лоши” качества, които те откриват в своте групи. При животните тези “дефектии” са немислими. При тях има само един закон и той е оцеляването.
цитирай
31. mi64e - az sym prawil 2 neuspe6ni opita w edinia po4ti uspqh :p
11.02.2008 21:39
:)))))))))))) trqbwa da wi kaja 4e nikak ne e trudno, prosto si kazwa6 "nqma da mislq za nikoj i za ni6to!" iii.... gylta6 hap4etata :p :))) kato ne stane s tqh izmislq6 drug sposob iii mnogo e wajno ne misli6 za ni6to i za nikoj zastawa6 nqkade i dyrpa6 spusaka (edin sywet naj-sigurno e w glawata) pyk kakwoto 6te da stawa..............
i kak mislite kakwo ima w tazi misyl i postypka?
smelost.... moje bi
strah...... moje bi
no w neq ot4etliwo se otkroqwa egoizma i neprimirimostta, ne6to ne se slu4wa taka kakto iska tozi kojto se samoubiwa, ne6to ne e po gajdata mu i toj miliq e bezsilen da go promeni, prieme i t.n.
ima o6te mnogo kakwo da se dobawi no nqmam wreme sega
w ob6ti linii moga samo da kaja 4e jiwota e daden i e dostata4no kratyk ili dylyg za da se podgotwim za smyrtta i ako ne sme gotowi a nie naj-4esto savsem ne sme, e po-dobre da ne q predizwikwame za da ne syjalqwame posle.
4owekyt nosi w sebe si ne6to bezsmyrtno koeto ne moje da ubie i tam se poqwqwa golemiq problem
цитирай
32. thomas - Руската рулетка...
11.02.2008 21:57
В края на краищата, руската рулетка не е ли просто един по-извратен начин за определяне на това кой ще оцелее?

А какви са, викаш, тия животни, на които им предстои да бъдат хора?! Че аз мислех, че на този етап на еволюцията няма други кандидати за това, поне в обозримо за нас бъдеще...
цитирай
33. smile4tonight - да,
11.02.2008 22:15
roniabg,това имах предвид като казах, че близите на самоубийците трябва да потърсят вината в себе си.Не, че те са причина, но приносът им е, че не са видели предпоставките, предвестниците; все пак не са предотвратили нещата. В общежитията в Щатите обучават отговорниците (студентите) как да откриват признаците у потенциалните самоубийци. И има резултати. Може би просто трябва да обръщаме повече внимание на околните.

maymi, харесаха ми доводите ти за живот. Май трябва да спрем да се взираме в смъртта и да обръщаме внимание на стимулите, които да ни карат да се събуждаме всеки ден :)

strianakiev,животните не се взривяват,режат и убиват освен от страх или глад.Първични нужди както казваш.Вярно, че богомолките изяждат мъжкия - жените още не сме досдтигнали този етап,но.. наскоро искрено се смях,когато по новините заявиха,че учените разработват метод за чвешка репродукция САМО чрез ЖЕНСКИ яйцеклетки, та може скоро да почнем по канибалски да си гризваме мъжка плът..До тук с воините-амазонки,на които се налага да търпят мъжкото присъствие ;))))
цитирай
34. empire - хх
11.02.2008 22:31
За мен самоубийците са слаби хора :)
Имаме една родника,която изгуби съпруга си,детето и е малоумно,майка й умира бавно от няколко години,работи в дом за изоставени деца и въпреки цялата нищета,мизерия и унижения не се предава!!!
Това за мен е силен човек,а не някоя тъпа путка дето се е застреляла само защото някои и е изневерил ;)
цитирай
35. smile4tonight - ...
11.02.2008 22:32
thomas, не е важно количеството, а качеството. И наистина сме "прецакали" прекалено много неща, даже си мисля, че и човека като цяло е "минат"... Въпросът е, че на приказки много хора го виждат, но никой не предприема мерки за това.Важни са делата, а не думите..Самата аз се чувствам зле, че не правя нищо по въпроса,въпреки че може би някой ден бих имала хипотетичната възможност да се опитам да дам своя принос...

kolibri,аз не мисля,че има всеогряващо щастие.Има интереси и понякога те биват представени като масови. Всеки има правото на избор, нали толкова се борим за демокрация, свобода, равенство.Ако някой избере сам да сложи край на живота си - това е негов избор и другите не би трябвало да осъждат,но всички ние малко или много се съобразяваме с порядките на обществото.Може би самоубийството е опит да се противопоставим на това общество, не не и да го победим.Човек трябва да се бори, защо иначе някои доживяват до 100 год?Може би за всяко нещо си има причина.Затова е глупаво,слабо и безхарактерно да си отидеш без да си намерил Истинската Прична.
цитирай
36. smile4tonight - ...
11.02.2008 22:39
mi64e,любопитно ми е. Казваш два опита, един почти успешен...Радвам се, че не си успял, но искам да попитам - какво постигна?За причините няма да питам - не е тук мястото, а и въпроса е личен. Но постигна ли нещо, изведе ли си някакви изводи?
"jiwota e daden i e dostata4no kratyk ili dylyg za da se podgotwim za smyrtta i ako ne sme gotowi a nie naj-4esto savsem ne sme, e po-dobre da ne q predizwikwame za da ne syjalqwame posle.
4owekyt nosi w sebe si ne6to bezsmyrtno koeto ne moje da ubie i tam se poqwqwa golemiq problem"...Това ми прилича на извод, но дали е придобит и осмислен опит?

empire, човешката воля за живот е това, до което опира всичко.И извора на силата у индивидите..Някои хора наистина ме впечатляват,разтърсват с неподозираната твърдост,която крият в себе си. Трябва да търсим стимула за живот, а не да си намираме прични за смърт. Първото е сложното, второто търсене е просто бягство..
цитирай
37. thomas - @empire
11.02.2008 22:59
А ти какъв смисъл виждаш в борбата с живота на тази жена, която ми описваш? Каква е ползата за света от нейната борба? Има ли някакъв шанс някога тя да се окаже победител? Както казах, на планетата 6.5 милиарда от нас й гарантират, че проблем с изчезването на вида ни засега няма (или ако има, той е именно от това, че сме много и глупави).
цитирай
38. virginblack - няма да чета коментарите. само ще ви ...
11.02.2008 23:00
няма да чета коментарите.само ще ви кажа, че една година поради естеството на работата си прекарах с 19 годишно момче, което беше обсебено от идеята да се самоубие. нямате идея за какво става дума. единствената емоция, на която това момче беше способно беше мисълта за самоубийство. няма и как да разберете. направи два опита и то втория направо си успя. темата е сложна. просто това , което става в съзнанието на един човек, който иска да си иде е напълно неразбираемо за нормалните хора. изисква се много голяма смелост да носиш бремето на чувствителността си и едно мръдване на пръста да го бутнем заради смелостта му. казвам че с втория опит успя, защото родителите му спасиха живота, но от лечение по психиатрии и клиники сега е ..не е човек.
цитирай
39. cecobob - АЗ ПЪК СЪМ ПОТРЕСЕН
11.02.2008 23:41
ИМА ХИЛЯДИ ПРИЧИНИ ДА СЕ САМОУБИЕШ. ВАЖНОТО Е ДА НАМЕРИШ НЯКОЛКО ПРИЧИНИ ЗА ДА ЖИВЕЕШ. СМЕЛОСТТА ДА СЕ САМОУБИЕШ НЕ СТРУВА НИЩО ПРЕД СМЕЛОСТТА ДА ЖИВЕЕШ.
ЖИВЕЙТЕ БЕ ХОРА!!!!
цитирай
40. virginblack - И аз това викам. Ама понякога си к...
12.02.2008 00:08
И аз това викам. Ама понякога си казвам "абе това живот ли е?" :)
цитирай
41. vallito - :)))
12.02.2008 02:30
abe hprata hoito sa gladni,bedni,invalidi,nedazi da ne mislite 4e im e minalo prez uma da se samoubivat?ama sa predpo4eli jivota kakavto i da e toi!i az sam mislila da se samoubivam imam si golemi pri4ini ama jivota si e takav ni6to nemoje da se napravi no vav vseki slu4ai izhoda ne e smarta!!!
цитирай
42. c0ldblooded - Добре казано
12.02.2008 12:07
Мисля че cecobob каза нещо много умно - наистина е важно да намериш даже и една причина да живееш. В интерес на истината ми напомни за една песен където се пееше ...I want something good to die for,To make it beautiful to live....
цитирай
43. virginblack - "Choose you future, choose ...
12.02.2008 12:33
"Choose you future, choose life.....I chose something else". Господ е дал на човека правото сам да направи избора си. И това май му е единственото неоспоримо право. Другото са правилници, разпоредби и дати за плащане на сметки.
цитирай
44. smile4tonight - :)
12.02.2008 16:53
virqinblack, там е и другия момент - неуспешно успешните опити..И аз имах познат(брат на приятелка), който почти успя първия път..метна се от блок на високо общежитие.В случая и родителите си бяха виновни,няма да изпадам в подробности.Та, скочи момчето и оцеля.Редът е познат - болница,психолози,пак болница,пак психолози.Обаче родителите...няма да ги коментирам,че ме е яд.Уж момчето се "оправи" Накрая на му писнало да пие хапове и се обеси в тях... Ако някой вече е правил опит да се самоубие и никой не му е оказал адекватна подкрепа, тогава си мисля, че хората около него стават съучастници в самоубийствто му.Ако се стараят да помогнат, тогава кандидат-самоубиеца трябва да се замисли(ако все още е способен) за резултатите и да се постарае да не ги наранява чрез умишлено търсене на смърт.

cOldblooded,cecobob,virqinblack - моята асоциация е: Life is not measured in breaths,
but in moments that take your breath away...А ние може да си търсим тези моменти, които спират дъха ни и ни карат да се чувстваме още по-живи, останалото...само ще дойде ако му позволим :)
цитирай
45. thomas - Свободата на първо място...
12.02.2008 17:19
Virginblack го каза чудесно. На първо място е свободата на избора. Важи и за това дали ще живееш или не, защото всеки разполага със собствения си живот - никой не ни кара да се подписваме някъде, преди да се родим, нали така.

А това кой успял и кой не успял, кой само само е искал да насочи вниманието към себе си, но се е надявал да го спасят - това изобщо не са чистите случаи, а просто игра на карти с живота, някакво използване на механизма за лично облагодетелстване.
цитирай
46. strianakiev - За това, кои са тези същества на които е предопределено да станат хора..
12.02.2008 18:14
Всеки от нас ежедневно се придвижва сред тези същества..те ходят изправени (на два крака) говорят и общуват помежду си, но с лекота вадят пистолет и разстрелват "опонента си"... само защото е от ЦСКА...или му реже главата защото е погледнал жена му с "особен" поглед..те изпълнява срещу заплащане "мокри" поръчки и след това с удоволствие пишат книги за това..тези същества правят всичко (без изключение) без да се замислят за последствията от действията си и когато попаднат в затвора са безкрайно изненадани ...те са много искрени когато казват: " Аз съм невинен...той просто застана срещу мен и аз трябваше да го премахна ....и не виждам нищо осъдително в това.." тези "биологични индивиди" са далече от усещането за "ближния" те гледат учудено и неразбиращо...та той просто се е защитил..и е в правото си..и неговото право е недосегаемо.. това просто не са хора...те все още са си биологични индивиди и те за съжаление са мнозинство, а това е видно от санкциите, които "правосъдието" раздава..В нашия свят мнозинството диктува условията ни за живот по целия свят..и друг начин няма докато това мнозинство не се превърне в малцинство.
цитирай
47. smile4tonight - ***
12.02.2008 21:30
"Игра на карти с живота.." По-скоро игра с кукли на конци, само че както става в игрите, конците се оплитат.. Манипулирането на хората не винаги завършва според очакванията и тогава губещи са не куклите, а кукловода.

Чакам да вида еволюцията на човешките индивиди, но все още сме на едно първично ниво - твърде много "животински" инстинкти има у някои хора... А кога ще се подобрим и изкачим по стълбичката на развитието..Дано да е преди да сме унищожили всичко и всички между нас...
цитирай
48. anubhis - :)))
13.02.2008 08:12
честно казано,и аз съм си задавала този въпрос много пъти-дали са силни или слаби хора самоубийците...според мен за всяко съдбоносно решение се изискава определена доза смелост...не ги оправдавам,немога и да ги разбера...спмням си даже,че когато бях ученичка,самоубийството беше нещо като мода,или как да го нарека,незнам...доста хора си отидоха тогава по този начин,и то все млади...не съм чувала някой на достолепна възраст да го е направил...даже помня,една моля съученичка направи нещастен опит да се самоубие,но целта й със сигурност не е била да умре...беше по скоро показност,която и до ден днешен немога да разбера...а най фрапиращия случай на самоубийство в нашия град беше почти наскоро-полицай,разделен със жена си,се гръмна в главата пред двете си деца-ей това вече никак не го оправдавам и съвсем не го разбирам...страното е,че няколко часа преди това му бях сервирала кафе,и не изглеждаше да му се въртят самоубийствени мисли в главата...
та така,май всичко е въпрос на психика...и си мисля че тези,които решават на момента да го направят и го правят,имат по успешни самоубийства,отколкото онези,дето планират това цял живот:)))))))
цитирай
49. gothic - Не е въпрос на сила или слабост. П...
13.02.2008 11:52
Не е въпрос на сила или слабост. Питър Стийл, певец и лидер на Тайп оу Негатив казва(цитирам по памет). Никой не ме е питал кога да се появя на този свят, аз пък няма да питам никого кога да го напусна...Въпрос на гледна точка...
цитирай
50. thomas - Точно така...
13.02.2008 12:17
Изобщо не става дума за сила и слабост, а за свободата всеки да избере какво да прави с живота си.

Що за архаични патриархални разбирания са това, че живеем, защото имаме задължението да го правим - заради близки, роднини и общество!

Какви са тези хора, които създадат едно дете, за да има кой да се грижи за тях на старини?! С очите си видях как си съсипваше здравето и настроението майка ми почти 2-3 години в желанието си да се грижи добре за своята майка, която на възраст над 90 години тъй или иначе нямаше какво друго да направи, освен все пак един ден да си отиде от този свят. Гарантирам, че за последните си 2-3 години, дори преживяни в пълно съзнание, с бистър ум и бодър дух въпреки нормалното ограничаване на подвижността на тази възраст, тя всъщност практически не разбра какво става със света около нея - това просто не беше вече нейната епоха и за нея нямаше нищо радостно в това, че счупи рекорда на целия род по дълголетие.

Никой не е длъжен да участва в борбата с живота, ако не вярва в успешния изход от нея и в това, че когато борбата свърши, ще дойдат по-щастливи дни. За популацията няма никакво значение която и да е отделна личност, каквото и да ни се внушава. Когато религията е прегърнала идеята, че самоубийството е лошо нещо, положението е било съвсем различно от това сега - времената са били много по-несигурни, хората са били далеч по-малко, а начинът да се осигури пълна власт над тях е бил в това да им се диктува всяка стъпка.
цитирай
51. gothic - Томас, ако позволиш, ще доразвия ...
13.02.2008 12:35
Томас, ако позволиш, ще доразвия мисълта ти. Друга, много силна и брутална отживелица е, при положение, че бракът на някого се е превърнал в разсипня, той да продължава да го крепи с довода "заради децата" или с още по-нелепия и по-български-"Ми кво ша кажът ората..."
цитирай
52. smile4tonight - ***
13.02.2008 13:44
Аз затова съм и за евтаназията - не искам да съм бреме за някого. идеята ми беше за малдите хора, за тези, за които по правило казват, че живота е пред тях. "Живей бързо,умри млад, бъди красив труп" -ок, и аз искам така, но ключовото е живей и ако живеейки умреш няма проблем. Но ако просто живееш докато умреш, без да влагаш смисъл в самото живеене и целта ти е да умреш... Не мисля, че е правилно.

А идеята за дай да не се равеждаме, че децата... а хората... Децата ще растат в изнервена обстановка и спорове, което не е най-доброто решение. По-добре разведени със сравнително запазени отношения, отколкото заедно на нож. А хората винаги ще коментират, без значение заедно или разде;ени..
цитирай
53. waterlily - Интересна тема...
17.09.2008 12:06
Скоро се сблъсках с подобен въпрос. Струва ми се, че всичко се определя от конкретната причина, довела до това решение. В повечето случаи вероятно е проява на слабост, но понякога това е осъзнат избор на много силен човек.
цитирай
54. smile4tonight - re:
18.09.2008 23:08
май понякога е сложно да ги различиш едно от друго... странно е и няма просто обяснение , поне така ми се струва
цитирай
55. анонимен - самоубийството
20.02.2010 20:27
на всеки е дадена свободата на избора и отговорността за него.И всеки знае сам себе си.Не ги съдете.За да стигне човек дотам,значи чашата е преляла.Може ли някой да се бори с планина?понякога проблемите се стоварват отгоре ти и нищо не можеш да направиш,уви!
цитирай
56. анонимен - :|
20.04.2010 00:04
Защо говорите за самоубийството толкова общо ? Да вземеме човек А и човек Б:
човек А - родителите му са го били като малък, каквото и да се оптиа да постигне то се проваля, всички му се подиграват, държат се с него като с боклук, няма приятели, никой не го разбира - ако този човек се самоубие неможе да кажете че е страхливец и че не вижда смисъла на живота защото просто няма такъв.

човек Б - родителите му са го отгледали като нормално дете,има приятели, подсигурили са му образование, обичали са го, но един ден той се опита да започне бизнес напраимер и се провали, натрупа огромни и непосилни дългове и реши да се откаже .. той определено е слаб. И глупав ако не потурси помош от приятелите си.
цитирай
57. анонимен - samoustvo sila ili salbost
22.02.2011 15:24
slabost
цитирай
58. virginblack - Хубаво
05.08.2011 22:06
анонимен написа:
slabost

Щото голяма смелост се иска да направиш дом, да наптрупаш активи, кола, къща, деца и после да седнеш на дивана да се чудиш жив ли си? И накрая на живота си си живял все едно не си се раждал и обратното. Много смелост се иска да живееш в правилницте , определени за ТЕБ от НЯКОЙ ДРУГ. Има хора, които намират свободата, има други, които не я намират и там е технния изход.
цитирай
59. анонимен - свинг знакомства в санкт петербурге
01.12.2011 06:01
<a href=http://www.exellcauche.byshare.net/znakomstva-v-nizhnem-lomove.html>Знакомства в нижнем ломове</a>
<a href=http://www.burshtyn.kuncihost.net/map11.html>Секс знакомства волгодонск без регистрации</a>
<a href=http://www.fkake.aptekaon.in/rabota-na-domu-vakansii-belarus.html>Работа на дому вакансии беларусь</a>
<a href=http://www.galich.amania.web.id/detskiy-sayt-znakomstv-shokolad.html>Детский сайт знакомств шоколад</a>
<a href=http://www.berezne.allwebsitesfree.com/znakomstva-mayl-ru-astrahan.html>Знакомства майл ру астрахань</a>
<a href=http://www.jlkyr.aptekaon.in/rabota-v-gorode-domodedovo-vakansii.html>Работа в городе домодедово вакансии</a>
<a href=http://www.aptz.aptekaon.in/znakomstva-mayl-ru-mobilnaya-versiya.html>Знакомства майл ру мобильная версия</a>
<a href=http://www.bahmach.masterinstant.info/znakomstva-rambler-besplatno.html>Знакомства rambler бесплатно</a>
<a href=http://www.brovary.goclickhost.com/bolshaya-lyubov-sayt-znakomstv.html>Большая любовь сайт знакомств</a>
<a href=http://www.bojarka.goclickhost.com/intim-znakomstva-bez-registratsii-ukraina.html>Интим знакомства без регистрации украина</a>
<a href=http://www.jaliv.aptekaon.in/institut-poliomielita-vakansii.html>Институт полиомиелита вакансии</a>
<a href=http://www.zholkva.kedija.com/gorod-tver-znakomstva.html>Город тверь знакомства</a>
<a href=http://www.vlwed.aptekaon.in/moskva-vakansii-nedvijimost-yrist.html>Москва вакансии недвижимость юрист</a>
<a href=http://www.hnqf.aptekaon.in/znakomstva-dlya-seksa-v-arteme.html>Знакомства для секса в артеме</a>
<a href=http://www.vzh.aptekaon.in/milove-ru-sayt-znakomstv.html>Милове ру сайт знакомств</a>
<a href=http://www.pwrk.aptekaon.in/eroxmeet-znakomstva-dlya-seksa.html>Eroxmeet знакомства для секса</a>
<a href=http://www.xchv.aptekaon.in/ctg-3-2.html>Газета публика знакомства</a>
<a href=http://www.lyhn.aptekaon.in/ctg-8-7.html>Мой самец сайт секс знакомств</a>
<a href=http://www.enakievo.prog-office.com/azbuka-pravoslaviya-znakomstva.html>Азбука православия знакомства</a>
<a href=http://www.gjjmu.aptekaon.in/aeroport-almati-vakansii.html>Аэропорт алматы вакансии</a>
<a href=http://www.volnogorsk.webtesto.info/gazeta-znakomstva-yaroslavl.html>Газета знакомства ярославль</a>
<a href=http://www.zgvl.aptekaon.in/seks-znakomstva-ribinsk-bez-registracii.html>Секс знакомства рыбинск без регистрации</a>
<a href=http://www.mgbd.aptekaon.in/porno-znakomstva-piter.html>Порно знакомства питер</a>
<a href=http://www.sycsr.aptekaon.in/vakansii-menedjer-po-personalu-samara.html>Вакансии менеджер по персоналу самара</a>
<a href=http://www.oopc.aptekaon.in/seks-znakomstva-gorod-vladimir.html>Секс знакомства город владимир</a>
<a href=http://www.genichesk.amania.web.id/pisma-dlya-znakomstva-v-internete.html>Письма для знакомства в интернете</a>
<a href=http://www.omf.aptekaon.in/loveplanet-znakomstva-i-obshenie.html>Loveplanet знакомства и общение</a>
<a href=http://www.vofaw.aptekaon.in/rabota-russkaya-pochtovaya-slujba.html>Работа русская почтовая служба</a>
<a href=http://www.qxtl.aptekaon.in/znakomstva-dlya-seksa-v-borisoglebske.html>Знакомства для секса в борисоглебске</a>
<a href=http://www.thzua.aptekaon.in/sberbank-rossii-habarovsk-vakansii.html>Сбербанк россии хабаровск вакансии</a>
<a href=http://www.epif.aptekaon.in/intim-znakomstva-v-pitere.html>Интим знакомства в питере</a>
<a href=http://www.ajljm.aptekaon.in/jenskiy-forum-rabota.html>Женский форум работа</a>
<a href=http://www.volchansk.tvrf.biz/map15.html>Знакомства в мурманске с телефоном</a>
<a href=http://www.szrzt.aptekaon.in/ctg-2-3.html>Русский экспресс вакансии</a>
<a href=http://www.kvf.aptekaon.in/primer-znakomstva-v-kontakte.html>Пример знакомства в контакте</a>
<a href=http://www.aywbr.aptekaon.in/vakansii-czn-kemerovo.html>Вакансии цзн кемерово</a>
<a href=http://www.scsgi.aptekaon.in/ctg-5-3.html>Психологическая работа с группой риска</a>
<a href=http://www.vwvka.aptekaon.in/opredelenie-smetnoy-stoimosti-stroitelnih-rabot.html>Определение сметной стоимости строительных работ</a>
<a href=http://www.yscp.aptekaon.in/znakomstva-v-gorode-buguruslane-ruruto.html>Знакомства в городе бугуруслане ruruto</a>
<a href=http://www.dzerzhinsk.d-rocket.us/seks-znakomstva-arhangelsk-bez-registratsii.html>Секс знакомства архангельск без регистрации</a>
<a href=http://www.mhsht.aptekaon.in/prays-list-na-shtukaturnie-raboti.html>Прайс лист на штукатурные работы</a>
<a href=http://www.bjlie.aptekaon.in/vakansii-proektirovshik-kazan.html>Вакансии проектировщик казань</a>
<a href=http://www.nycx.aptekaon.in/konstantinovka-doneckaya-oblast-znakomstva.html>Константиновка донецкая область знакомства</a>
<a href=http://www.fmbwd.aptekaon.in/rabota-buhgaltera-v-belgorode-vakansii.html>Работа бухгалтера в белгороде вакансии</a>
<a href=http://www.xkqk.aptekaon.in/seks-znakomstva-bez-avtorizacii.html>Секс знакомства без авторизации</a>
<a href=http://www.gjjmu.aptekaon.in/ctg-5-4.html>Спб красное село вакансии</a>
<a href=http://www.bahmach.masterinstant.info/gey-znakomstva-nikolaev.html>Гей знакомства николаев</a>
<a href=http://www.daltenladly.nxfree.com/galaktika-znakomstv-forum.html>Галактика знакомств форум</a>
<a href=http://www.glipavargywal.gettingstart.com/seks-znakomstva-zaraysk.html>Секс знакомства зарайск</a>
<a href=http://www.ojruu.aptekaon.in/kursi-specialist-po-socialnoy-rabote.html>Курсы специалист по социальной работе</a>
<a href=http://www.rthy.aptekaon.in/znakomstva-cherez-veb-kameru.html>Знакомства через вэб камеру</a>
<a href=http://www.brovary.goclickhost.com/znakomstva-v-ufe-na-noch.html>Знакомства в уфе на ночь</a>
<a href=http://www.pnljf.aptekaon.in/stoimost-elektricheskih-rabot.html>Стоимость электрических работ</a>
<a href=http://www.scadsiceara.c0t.biz/seks-znakomstva-bez-registratsii-novokuznetsk.html>Секс знакомства без регистрации новокузнецк</a>
<a href=http://www.obtaitblelago.vivawebhost.net/bdsm-znakomstva-krasnoyarsk.html>Бдсм знакомства красноярск</a>
<a href=http://www.obtaitblelago.vivawebhost.net/seks-znakomstva-stavropol-bez-registratsii.html>Секс знакомства ставрополь без регистрации</a>
<a href=http://www.gadjach.webtesto.info/perviy-seks-posle-znakomstva.html>Первый секс после знакомства</a>
<a href=http://www.szrzt.aptekaon.in/rabota-kontroler-biletov-v-kinoteatrah.html>Работа контролер билетов в кинотеатрах</a>
<a href=http://www.pjgxt.aptekaon.in/vakansii-sudey-v-sankt-peterburge.html>Вакансии судей в санкт петербурге</a>
<a href=http://www.artjomovs.web4free.org/map14.html>Форум знакомств москва</a>
<a href=http://www.esb.aptekaon.in/znakomstva-bez-registracii-besplatno-zaporoje.html>Знакомства без регистрации бесплатно запорожье</a>
<a href=http://www.vinogradov.addmyads.com/klub-znakomstv-v-lipetske-besplatno.html>Клуб знакомств в липецке бесплатно</a>
<a href=http://www.lmbf.aptekaon.in/obyavleniya-znakomstva-kemerovo.html>Объявления знакомства кемерово</a>
<a href=http://www.gorohov.teapotcosy.com/ribnitsa-seks-znakomstva.html>Рыбница секс знакомства</a>
<a href=http://www.dvwdo.aptekaon.in/rabota-vo-vladivostoke-prodavec.html>Работа во владивостоке продавец</a>
<a href=http://www.itxgg.aptekaon.in/vakansiya-pomoshnik-notariusa-odessa.html>Вакансия помощник нотариуса одесса</a>
<a href=http://www.kjjc.aptekaon.in/sms-znakomstva-rostov-na-donu.html>Смс знакомства ростов на дону</a>
<a href=http://www.pmq.aptekaon.in/znakomstva-v-nijnevartovske-besplatno.html>Знакомства в нижневартовске бесплатно</a>
<a href=http://www.ebrh.aptekaon.in/obyavleniya-znakomstv-v-irkutske.html>Объявления знакомств в иркутске</a>
<a href=http://www.qxuqi.aptekaon.in/rabota-vakansii-hudojnik-maketchik-dnepropetrovsk.html>Работа вакансии художник макетчик днепропетровск</a>
<a href=http://www.ekfas.aptekaon.in/centr-socialnoy-pomoshi-vakansii.html>Центр социальной помощи вакансии</a>
<a href=http://www.bogoduhov.gettingstart.com/znakomstvo-doshkolnikov-s-rossiey.html>Знакомство дошкольников с россией</a>
<a href=http://www.pkqf.aptekaon.in/sayt-znakomstv-dlya-legkih-otnosheniy.html>Сайт знакомств для легких отношений</a>
<a href=http://www.cskut.aptekaon.in/svyaz-bank-ulyanovsk-vakansii.html>Связь банк ульяновск вакансии</a>
<a href=http://www.gwqsp.aptekaon.in/attestacionnaya-rabota-postovoy-medsestri.html>Аттестационная работа постовой медсестры</a>
<a href=http://www.syth.aptekaon.in/znakomstva-seks-lugansk-bez-registracii.html>Знакомства секс луганск без регистрации</a>
<a href=http://www.uoi.aptekaon.in/smeshnie-anketi-na-saytah-znakomstv.html>Смешные анкеты на сайтах знакомств</a>
<a href=http://www.brjanka.goclickhost.com/gey-znakomstva-v-kemerovo.html>Гей знакомства в кемерово</a>
<a href=http://www.cuke.aptekaon.in/kino-znakomstvo-s-roditelyami.html>Кино знакомство с родителями</a>
<a href=http://www.typeupsette.teapotcosy.com/sasisa-forum-znakomstv.html>Сасиса форум знакомств</a>
<a href=http://www.ahtyrka.web4free.org/seks-znakomstva-smolensk-besplatno.html>Секс знакомства смоленск бесплатно</a>
<a href=http://www.lyhn.aptekaon.in/znakomstva-24-com.html>Знакомства 24 com</a>
<a href=http://www.hmnim.aptekaon.in/vakansii-minskiy-metropoliten.html>Вакансии минский метрополитен</a>
<a href=http://www.vwvka.aptekaon.in/vakansii-tovaroved-v-ijevske.html>Вакансии товаровед в ижевске</a>
<a href=http://www.biofi.aptekaon.in/centr-zanyatosti-naseleniya-vakansii-tver.html>Центр занятости населения вакансии тверь</a>
<a href=http://www.gwqsp.aptekaon.in/perechen-rabot-upravlyayshey-kompanii.html>Перечень работ управляющей компании</a>
<a href=http://www.jska.aptekaon.in/smeshnie-internet-znakomstva.html>Смешные интернет знакомства</a>
<a href=http://www.mlox.aptekaon.in/reyting-besplatnih-saytov-znakomstv.html>Рейтинг бесплатных сайтов знакомств</a>
<a href=http://www.wmup.aptekaon.in/onlayn-znakomstva-irkutsk.html>Онлайн знакомства иркутск</a>
<a href=http://www.vax.aptekaon.in/belorusskie-seks-znakomstva.html>Белорусские секс знакомства</a>
<a href=http://www.iotzu.aptekaon.in/belgorodskaya-tamojnya-vakansii.html>Белгородская таможня вакансии</a>
<a href=http://www.rqcq.aptekaon.in/besplatnoe-agentstvo-znakomstv.html>Бесплатное агентство знакомств</a>
<a href=http://www.goaii.aptekaon.in/kursovaya-rabota-kosvennie-nalogi.html>Курсовая работа косвенные налоги</a>
<a href=http://www.szjm.aptekaon.in/f-dating-znakomstva-s-inostrancami.html>F dating знакомства с иностранцами</a>
<a href=http://www.genichesk.amania.web.id/dating-znakomstva-s-inostrantsami.html>Датинг знакомства с иностранцами</a>
<a href=http://www.ibtlx.aptekaon.in/stroitelnie-kompanii-penzi-vakansii.html>Строительные компании пензы вакансии</a>
<a href=http://www.qora.aptekaon.in/znakomstvo-s-roditelyami-1.html>Знакомство с родителями 1</a>
<a href=http://www.zastavna.kedija.com/fotostrana-sayt-znakomstv-registratsiya.html>Фотострана сайт знакомств регистрация</a>
<a href=http://www.cuke.aptekaon.in/znakomstva-rusexnet-com.html>Знакомства rusexnet com</a>
<a href=http://www.verhnedneprovsk.addmyads.com/intim-znakomstva-krasnodarskiy-kray.html>Интим знакомства краснодарский край</a>
цитирай
60. анонимен - maverickmoneymaking you can easily rake in $11, 917 per month
07.02.2012 00:41
Hi, This just came across my desk and I had to pass it on to you ASAP…
Internet multi-millionaire Mack Michaels has a few new positions available right now…
If accepted you can easily rake in $11, 917 per month starting from scratch.
==> http://www.maverickmoneymaking.info/maverick.html
Once you’re accepted just follow the training Mack gives you. It’s really quite simple…
Learn how Mack went from not being able to afford Christmas gifts to a millionaire lifestyle and how you can too!
BUT…
Due to the extremely high level of Hands-On time Mack spends with every new member he has to limit the number of positions that are open.
Right now there are only 2 available in your area. If you’re interested you should move quickly.
==> http://www.maverickmoneymaking.info/maverick.html
Your Friend, – Mike
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: smile4tonight
Категория: Други
Прочетен: 223627
Постинги: 66
Коментари: 247
Гласове: 977
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031